Bijwerkingencentrum Lareb: 25 jaar geneesmiddelenveiligheid
Donderdag 19 mei viert Bijwerkingencentrum Lareb haar 25-jarig bestaan met een symposium in het Media Plaza van Jaarbeurs Utrecht, dat wordt geopend door minister Schippers. Ook wordt tijdens dit symposium een prijs uitgereikt aan een melder die een cruciale bijdrage heeft geleverd aan geneesmiddelenveiligheid.
Na het softenondrama is het nut van het melden van bijwerkingen voorgoed bewezen. In Nederland is Bijwerkingencentrum Lareb in een kwart eeuw uitgegroeid tot het landelijk meldpunt en kenniscentrum voor bijwerkingen en geneesmiddelen tijdens de zwangerschap.
Directeur Agnes Kant: “Gemiddeld is er per ziekenhuis één opname per dag door geneesmiddelengebruik. Het melden van bijwerkingen draagt bij aan het veiliger gebruik van geneesmiddelen. Naast wat je wilt dat het doet, doet een geneesmiddel vaak ook iets dat je niet wilt. Daarom is het van belang dat dit bij ons gemeld wordt. Door het analyseren van meldingen krijgen we meer inzicht in bijwerkingen. Inzichten die zorgverleners en patiënten helpen bij de keuze voor een geneesmiddel, het mogelijk voorkomen en tijdig herkennen van bijwerkingen.”
Het aantal meldingen groeit de laatste jaren fors. In 2015 ontving Lareb ruim 24.000 meldingen. Toch weet nog lang niet iedereen dat bijwerkingen gemeld kunnen worden en dat dit belangrijk is. Om hier meer bekendheid aan te geven en het melden makkelijker te maken is bijvoorbeeld de Bijwerking app gelanceerd.
Hoe meer meldingen, hoe meer inzicht. Deze kennis deelt Lareb weer met zorgverleners en patiënten. Kant: “Van het melden van bijwerkingen wordt uiteindelijk iedereen beter.”