Gebitsschade door inhalatiemedicatie
Inhalatiemedicatie kan schade aan de tanden en kiezen veroorzaken. Ook komen andere bijwerkingen in de mond voor, zoals schimmelinfecties of ontsteking van het tandvlees. Bijwerkingencentrum Lareb ontvangt hier regelmatig meldingen van bij allerlei soorten inhalatiemedicatie. Het is belangrijk om de mond met water te spoelen en de juiste inhalatie-instructies op te volgen om dit te voorkomen.
De behandeling van astma en COPD bestaat met name uit inhalatiemedicatie. Voorbeelden hiervan zijn luchtwegverwijders zoals salbutamol en formoterol en ontstekingsremmers zoals fluticason en beclometason. Bijwerkingencentrum Lareb ontving meldingen van gaatjes, slijtage en verkleuring van de tanden en van ontstekingen in de mond bij gebruik van inhalatiemedicatie.
Inhalatiemedicatie kunnen de speekselaanmaak verminderen en de omgeving in de mond zuurder maken. Dit kan schade aan tanden en kiezen veroorzaken. Ontstekingsremmende inhalatiemedicatie kunnen ook de balans tussen schimmels en bacteriƫn in de mond verstoren. Hierdoor kunnen sneller (schimmel)infecties ontstaan.
Mogelijk neemt het risico op deze bijwerkingen af door inhalatoren op de juiste manier te gebruiken. Dan komt het geneesmiddel op de juiste plek terecht en blijft er minder achter in de mond. Ook kan na inhalatie de mond spoelen met water helpen poederdeeltjes weg te laten stromen en de zuurbalans in de mond te herstellen.
Inhalatie-instructies zijn te vinden op www.inhalatorgebruik.nl.
Lees meer over dit onderwerp op onze informatiepagina.
Lees meer over dit onderwerp in het Nederlands Tijdschrift voor Geneeskunde.