Meldingen van bijwerkingen griep- en pneumokokkenvaccinatie 2023/2024

21-08-2024

Bijwerkingencentrum Lareb ontving vorig seizoen 1259 meldingen van vermoede bijwerkingen na de griep- en/of pneumokokkenvaccinatie. Er werden dit seizoen ruim 4 miljoen vaccinaties toegediend. Het type bijwerkingen na de griep- en/of pneumokokkenvaccinatie was vergelijkbaar met dat van vorige jaren. Er zijn geen nieuwe, verontrustende bijwerkingen gevonden. 

Meldingen
In het seizoen 2023/ 2024 ontving Lareb 534 meldingen na alleen de griepvaccinatie. Daarnaast werden 514 meldingen na de pneumokokkenvaccinatie en 211 meldingen na gelijktijdige toediening van het griep- en pneumokokkenvaccin ontvangen. In totaal werden 6957 vermoede bijwerkingen gemeld. Dit zijn gemiddeld zes bijwerkingen per melding.

De meest gemelde klachten waren: ontstekingsreacties op de prikplaats, niet lekker voelen, spierpijn, hoofdpijn en vermoeidheid. Bij 77% van de meldingen ging het om bijwerkingen bij een vrouw.

Vragenlijstonderzoeken
376 gevaccineerde personen namen deel aan het vragenlijstonderzoek van Lareb. Van de deelnemers rapporteerden 65% één of meer bijwerkingen. Vrouwen rapporteerden vaker een bijwerking dan mannen (73% van de vrouwen en 54% van de mannen).

Voor het seizoen 2023/2024 werd ook gekeken naar de bijwerkingen van griepvaccinatie bij zwangere vrouwen. Hiervoor werd gebruik gemaakt van de data van Moeders van Morgen Lareb. Van de 313 zwangere vrouwen die een griepvaccinatie hadden ontvangen hebben 19,5% minimaal één bijwerking gerapporteerd. De gerapporteerde bijwerkingen uit beide vragenlijstonderzoeken zijn vergelijkbaar met de bijwerkingen in de meldingen.

Geen nieuwe of verontrustende bijwerkingen
In de meldingen die Lareb in het griep- en pneumokokkenseizoen van 2023/2024 heeft ontvangen en in de vragenlijstonderzoeken, zijn geen nieuwe of verontrustende bijwerkingen naar voren gekomen in het kader van de vaccinveiligheid.

Bekijk hier het jaarrapport met meldingen van vermoede bijwerkingen na de griep- en pneumokokkenvaccinatie.

Klik op onderstaande infographic voor de resultaten van het rapport.

Jaarrapport griep en pneumokokkenvaccinatie 2023-2024