Risico anafylactische reacties ook lang na start glatirameer

19-08-2024

Een anafylactische reactie is een zeldzame bijwerking die kort na toediening van glatirameer kan optreden. Het College ter Beoordeling van Geneesmiddelen waarschuwt echter dat deze reactie ook maanden of zelfs jaren na start van de behandeling met glatirameer kan optreden. Dit inzicht komt voort uit een onderzoek van wereldwijd beschikbare gegevens over anafylactische reacties bij glatirameer.

Glatirameer is een medicijn dat wordt gebruikt voor de behandeling van multiple sclerose en kan door patiƫnten zelf thuis worden toegediend. Een anafylactische reactie is een ernstige allergische reactie. Klachten van een anafylactische reactie zijn onder meer zwelling van oogleden, lippen, tong of keel, plotselinge kortademigheid, huiduitslag, moeite met slikken of praten en flauwvallen.

Advies
Het is belangrijk om alert te zijn op symptomen van een anafylactische reactie. Wanneer deze klachten optreden, moet de patiƫnt meteen naar het ziekenhuis en moet de behandeling met glatirameer direct worden gestopt.

Meldingen Lareb
Bijwerkingencentrum Lareb ontving ook meldingen van anafylactische reacties bij glatirameer. Hierbij trad de anafylactische reactie enkele maanden, tot zelfs zes jaar na start van glatirameer op.

Actie
De bijsluiters van alle glatirameer bevattende geneesmiddelen worden bijgewerkt met nieuwe informatie over het risico op anafylactische reacties en de nieuwe maatregelen die moeten worden genomen.

Lees hier het volledige bericht van het College ter Beoordeling van Geneesmiddelen.