Vergrote lymfeklieren na coronavaccinatie kunnen lang aanhouden

27-06-2024

Bijwerkingencentrum Lareb heeft meldingen ontvangen van vergrote lymfeklieren na coronavaccinatie die niet verdwijnen binnen de verwachte 1 tot 2 weken. In sommige gevallen bleven de lymfeklieren meer dan 6 maanden vergroot. Ook al lijken aanhoudende vergrote lymfeklieren na coronavaccinatie onschuldig, huisartsbezoek blijft noodzakelijk om andere oorzaken uit te sluiten.

Lymfadenopathie (vergrote lymfeklieren) is een bekende bijwerking na coronavaccinatie. Meestal verdwijnt dit na 1 tot 2 weken vanzelf. Lareb heeft meerdere meldingen binnengekregen waarbij de lymfeklieren langer vergroot bleven.
Lees hier meer over lymfadenopathie na coronavaccinatie.

Meldingen Lareb
Tot 16 augustus 2023 heeft Lareb 67 meldingen ontvangen van vergrote lymfeklieren na coronavaccinatie die langer dan 6 maanden aanhielden. De vergrote lymfeklier ontstond meestal binnen 2 dagen na coronavaccinatie aan de kant waar de vaccinatie is gezet. In de meeste meldingen was de lymfeklier in de oksel, hals of boven het sleutelbeen vergroot. In 85% van de meldingen ontstond de lymfadenopathie na de eerste of tweede coronavaccinatie. Bij alle meldingen van lang aanhoudende lymfadenopathie, was deze nog niet hersteld op moment van melden. In bijna de helft van de gevallen was er medisch onderzoek gedaan. Dit was meestal een echo.

Huisartsbezoek is belangrijk als klachten aanhouden
Naast de coronavaccinatie zijn er  verschillende andere oorzaken voor vergrote lymfeklieren, sommige hiervan zijn ernstig. Het is daarom belangrijk om naar de huisarts te gaan als de lymfekliervergroting niet over is na 2 weken.

Bekijk hier het overzicht van de meldingen (in het Engels).