“Het is belangrijk dat zorgverleners én de patiënt goede informatie kunnen vinden over bijwerkingen. Daarom kun je, op een gebruiksvriendelijke manier, op onze website veel informatie vinden."
Wanneer meld je een bijwerking?
Agnes Kant, directeur van Lareb, vertelt: "Je kunt alle vermoedelijke bijwerkingen melden bij ons. Ook wanneer je er niet zeker van bent dat de klachten door een medicijn of vaccin komt. Dit geldt voor alle medicijnen en vaccins die in Nederland verkrijgbaar zijn."
Wat als mijn bijwerking al in de bijsluiter staat vermeld?
"Je mag ook bijwerkingen melden die bekend zijn en in de bijsluiter staan. Want ook door het melden van bekende bijwerkingen krijgen wij meer kennis. Denk bijvoorbeeld aan de ernst van de klachten en in welke mate de bijwerking het dagelijks leven beïnvloedt. Zo krijgen wij ook meer inzicht in hoe de klachten verlopen."
Welke vragen over bijwerkingen onderzoekt Lareb?
"Voor geneesmiddelen is er duidelijk behoefte aan meer en andere kennis dan er in de bijsluiters staat. Zoals: wat is de impact van een bepaalde bijwerking eigenlijk? Welk type patiënten is er gevoeliger voor? Hoe lang heb je er last van: een dag of een week? Gaat het over? Deze vragen over bijwerkingen willen we van steeds meer geneesmiddelen kunnen beantwoorden in de toekomst. Daarom doen we ook onderzoek daarnaar, bijvoorbeeld via online vragenlijstonderzoek, zie bijvoorbeeld de bijwerkingmonitor.nl. Verder werken we samen met veel andere aanbieders van medicijninformatie online, zoals het farmaceutisch kompas en de geneesmiddelinformatiebank van medicijnautoriteit CBG.”
Wat doet Lareb met de opgedane kennis over bijwerkingen?
“Wij willen de kennis die we opdoen verspreiden naar de praktijk, naar de zorgverlener én de patiënt. Dat doen we op een gebruiksvriendelijke manier via onder andere onze website, waar je verdiepende informatie over bijwerkingen vindt die niet in bijsluiters staat. Zo hebben we een kennisbank voor geneesmiddelgebruik tijdens de zwangerschap en borstvoeding, een kennisbank over bijwerkingen van geneesmiddelen en een kennisbank voor bijwerkingen van vaccins", zegt Agnes tot slot.
Lees meer over Agnes Kant in verschillende online interviews. Ook schrijft ze regelmatig een column voor het Pharmaceutisch Weekblad (PW).
1. Lees het interview in Medisch Contact: 'Wetenschap moet niet in een la belanden'
2. Lees het interview op de website van medicijnautoriteit CBG: 'Van melding tot actie, het proces van geneesmiddelenbewaking'
3. Bekijk het overzicht van columns van Agnes Kant voor PW