Bijwerkingen direct na toediening van bisfosfonaten

08-08-2024

Griepachtige verschijnselen zoals vermoeidheid en koorts kunnen direct na inname of injectie van bisfosfonaten ontstaan. Net als pijn in bijvoorbeeld botten en gewrichten. Dit wordt een acute fase reactie genoemd. Uit de meldingen aan Lareb blijkt dat dit soort klachten bij sommige mensen na iedere toediening terugkomen.

Bisfosfonaten, zoals alendroninezuur, risedroninezuur en zoledroninezuur, worden gebruikt bij osteoporose. Osteoporose wordt ook wel botontkalking genoemd. Bisfosfonaten zijn er als tabletten, maar ook als injectie of infuus.

Acute fase reactie
Een acute fase reactie is een snelle en tijdelijke reactie in het lichaam waarbij cytokinen vrijkomen. Dit zorgt voor een ontstekingsreactie wat griepachtige klachten en pijn kan veroorzaken. Dit ontstaat meestal alleen na een eerste toediening van bisfosfonaten. Deze bijwerking komt vaker voor bij een injectie of infuus dan bij tabletten. Bij tabletten zijn de klachten meestal milder.

Klachten na elke inname of toediening
Uit de meldingen aan Lareb blijkt dat deze bijwerkingen bij sommige mensen na iedere toediening terugkomen. De klachten houden meestal drie dagen aan en worden minder in sterkte. Bisfosfonaat gebruikers melden ook andere terugkerende klachten dan klachten die passen bij een acute fase reactie. Bijvoorbeeld maag- en darmklachten, duizeligheid en psychische klachten. De terugkerende klachten beïnvloeden soms het dagelijks leven.

Lees hier meer informatie in onze kennisbank.