Iets verhoogde kans op meningeoom bij gebruik medroxyprogesteron
Bij gebruik van medroxyprogesteron in hoge dosering én voor langere tijd (jaren) is de kans op een meningeoom iets groter. Dat blijkt uit de resultaten van een Frans onderzoek. Het College ter Beoordeling van Geneesmiddelen waarschuwt hiervoor.
Een meningeoom is een tumor in het vlies rond de hersenen of het ruggenmerg. Het is zeldzaam en vaak goedaardig. De klachten door een meningeoom zijn erg divers. Het gaat bijvoorbeeld om veranderingen in gezichtsvermogen, gehoorverlies of oorsuizen, geurverlies, hoofdpijn die erger wordt na verloop van tijd, geheugenverlies, toevallen of spierzwakte. Medroxyprogesteron is een geneesmiddel dat lijkt op het vrouwelijke hormoon progesteron. In hoge dosering wordt het gebruikt als anticonceptiemiddel en bij de behandeling van sommige vormen van kanker.
Resultaten van het onderzoek
Uit het Franse onderzoek blijkt dat de kans op een meningeoom iets groter is bij een hoge dosering medroxyprogesteron. Het gaat dan om een dosis van 100 milligram of meer. En het komt vooral voor bij mensen die deze hoge dosis medroxyprogesteron 3 jaar of langer gebruiken. Bij gebruik van de lage dosis is geen hoger risico gezien.
Meldingen Lareb
Bijwerkingencentrum Lareb ontving twee meldingen van meningeoom bij gebruik van medroxyprogesteron. In de meldingen zijn de meningeomen ontdekt na jarenlang gebruik van medroxyprogesteron injecties voor anticonceptie.
Actie & advies
Meningeoom wordt toegevoegd als bijwerking aan de bijsluiter. Dit geldt voor de bijsluiters van injecties en tabletten met 100 milligram medroxyprogesteron of meer. Daarnaast adviseert het College ter Beoordeling van Geneesmiddelen artsen om alert te zijn op klachten die passen bij een meningeoom. Ook adviseren ze om medroxyprogesteron niet voor te schrijven bij patiënten met een meningeoom of met een meningeoom in de voorgeschiedenis.
Gebruik je medroxyprogesteron en ervaar je klachten die bij een meningeoom kunnen passen? Stop dan niet zelf met het gebruik van medroxyprogesteron, maar overleg met je arts.
Lees voor meer informatie het bericht van het College ter Beoordeling van Geneesmiddelen.