Risico op leverschade bij gebruik fezolinetant
Bij gebruik van fezolinetant kan ernstige leverschade ontstaan. Hiervoor waarschuwt het College ter Beoordeling van Geneesmiddelen (CBG). Bijwerkingencentrum Lareb ontving 1 melding van afwijkende leverwaarden. Het advies is om vóór start en tijdens de eerste maanden van gebruik de leverwaardes te onderzoeken. Patiënten moeten alert zijn op tekenen van leverschade.
Fezolinetant (merknaam Veoza) is een nieuw geneesmiddel voor de behandeling van opvliegers en nachtelijk zweten tijdens de overgang. De bijsluiter noemt al dat waarden van bepaalde leverenzymen (ALAT en ASAT) in het bloed kunnen stijgen. Recent waren er signalen over leverschade bij fezolinetant. Klachten van leverschade zijn bijvoorbeeld vermoeidheid, jeuk, geelzucht, donkere urine, bleke ontlasting, misselijkheid, braken, minder eetlust en/of buikpijn. Het Europese Medicijnagentschap (EMA) deed onderzoek naar deze mogelijke bijwerking.
Meldingen aan Lareb
Bijwerkingencentrum Lareb ontving 1 melding van afwijkende leverwaarden tijdens gebruik van fezolinetant. Deze afwijkende leverwaarden zijn 5 weken na start van fezolinetant ontdekt. Zo’n 3 weken na het stoppen van dit geneesmiddel waren bijna alle leverwaardes weer normaal. Er zijn geen meldingen van leverschade.
Actie en advies
Leverschade wordt toegevoegd als bijwerking in de bijsluiter. Daarnaast is het advies om de leverwaardes in het bloed te onderzoeken voor start van de fezolinetant. Tijdens de eerste 3 maanden van gebruik moeten de leverwaardes iedere maand worden gecontroleerd. En daarna bij tekenen die kunnen wijzen op leverschade. Ook moet men alert zijn op klachten die kunnen wijzen op leverschade..
Gebruik je fezolinetant en ervaar je klachten die bij leverschade kunnen passen Overleg dan meteen met je arts.
Lees voor meer informatie het bericht van het College ter Beoordeling van Geneesmiddelen.