Vaccinmonitor griep- en pneumokokkenvaccinatie
Elk najaar worden bepaalde risicogroepen gevaccineerd met het griep- en/of pneumokkokkenvaccin. Lareb onderzoekt elk seizoen welke bijwerkingen na deze vaccinaties worden ervaren. Daarnaast willen we ook het beloop en mogelijke risicofactoren van deze bijwerkingen in kaart brengen.
Meer informatie en aanmelden
Dit onderzoek start elk jaar opnieuw in oktober. Je kan je vanaf begin oktober aanmelden voor dit onderzoek als je uitgenodigd bent of gaat worden voor een griep- en/of pneumokokkenvaccinatie. Aanmelden kan via de website www.vaccinmonitor.nl.
Download de brochure
Krijg jij een vaccin tegen griep- en/of pneumokokken?
Resultaten
De resultaten over het seizoen 2024-2025 van dit onderzoek volgen in het voorjaar van 2025.
Hier vind je de rapportages van de voorgaande seizoenen.
Resultaten onderzoek bijwerkingen na griepvaccinatie
Data van 9 opeenvolgende griepseizoenen (2013-2021) is samen geanalyseerd met meer dan 7700 deelnemers die zich hebben aangemeld voor het vragenlijstonderzoek van Lareb. 1 op de 5 deelnemende mannen en 2 op de 5 deelnemende vrouwen rapporteerde een bijwerking.
De meest voorkomende bijwerkingen waren reacties rondom de prikplaats en koorts
Hoofdpijn, spierpijn, vermoeidheid, malaise en verkoudheid waren ook veel voorkomend. Vooral reacties rondom de prikplaats werden door vrouwen veel vaker gerapporteerd dan door mannen (38% bij vrouwen en 9% bij mannen). Koorts kwam bij ruim 4% van de vrouwen voor en 2% van de mannen.
Leeftijd van invloed op het krijgen van een bijwerking
In het algemeen worden bijwerkingen vaker door jongere personen gerapporteerd en neemt dit af met een oplopende leeftijd.
Deelnemers met een long- of spier/skeletstelsel aandoening rapporteerde iets meer bijwerkingen
Maar uit de studie is het niet duidelijk of het hebben van bepaalde aandoeningen het risico op het krijgen van een bijwerking na vaccinatie vergroot. Hier is verder onderzoek nodig.
Reacties rondom de prikplaats treden snel op, de andere bijwerkingen vaak binnen een dag
Reacties rondom de prikplaats zijn deze vaak kortdurend. Bij mannen herstellen deze reacties meestal binnen 48 uur en bij vrouwen binnen 72 uur. Bijwerkingen zoals koorts, hoofdpijn en vermoeidheid treden vaak binnen een dag op. Bij vrouwen lijken bijwerkingen in het algemeen net wat sneller op te treden dan bij mannen. Deze verschillen zijn echter klein. De klachten zijn meestal na 48 uur weer hersteld. Er zijn bij deze gemelde bijwerkingen geen duidelijke verschillen in hersteltijd tussen mannen en vrouwen gezien.
Belasting van bijwerkingen was matig
De mate van belasting van deze bijwerkingen is uitgevraagd op een schaal van 1 tot 5, waarbij 1 staat voor géén last van de bijwerking en 5 staat voor extreem veel last. De meeste gevaccineerde personen gaven voor bovenstaande, veel voorkomende, bijwerkingen aan dat ze er ‘enigszins last’ van hadden gehad (score 2 op een schaal van 5). Vrouwen ervoeren een lokale reactie rondom de prikplaats als enigszins belastend terwijl de meeste mannen meldden dat een lokale reactie niet belastend was.
Publicaties
- Reported adverse events following influenza vaccination
- Web-based intensive monitoring of adverse events following influenza vaccination in general practice
- The Effect of Sex on the Incidence, Latency, Duration and Perceived Burden of Adverse Events Following Seasonal Influenza Vaccination in the Netherlands